Debatno takmičenje na engleskom jeziku

Već drugu godinu OŠ Mehmed Handžić organizuje debatno takmičenje na engleskom jeziku za učenike osmih i devetih razreda.
Takmičilo se šest timova. Iz Osme osnovne škole “Amer Ćenanović” Ilidža , su učestvovale dvije ekipe. Ekipa IX razreda, zauzela je 2. mjesto, a ekipa VIII razreda, 4. mjesto.
Učenici su pokazali zavidno znanje, sposobnost izlaganja i takmičarski duh. Tana Karačić, učenica IX- 2, je ponijela i titulu najboljeg govornika. Čestitke svim učesnicima debate i nastavnicama engleskog jezika Bijelić Adhi i Hukara Elmi

Rastemo i radimo čuvajući svoju okolinu

U ponedjeljak ,u sklopu vannastavne aktivnosti, učenici su realizovali projekat reciklaže.
U projektu su učestvovali učenici osmih razreda i svoje ideje su realizovali na najbolji mogući način.
Neke ideje nisu realizovane onako kako smo zamislili, ali se nismo razočarali. Idemo dalje korak po korak, rastemo i radimo čuvajući svoju okolinu.

Projekat “Od rata do mira”

Učenici četvrtog razreda naše škole u pratnji učiteljica i turističkog vodiča su 17. 5. 2024. godine iskoristili za obilazak grada i posjetu Muzeju ratnog djetinjstva, te na taj način upotpunili planirane aktivnosti vezane za projekat “Od rata do mira”. Druženje, edukacija, razgovori, uživanje. Divno li je biti učiteljica.

Atletski kup

U četvrtak, 16.5.2024. godine, održan je Atletski kup za osnovne i srednje škole KS u organizaciji Atletskog saveza KS i pokrovitelja takmičenja Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.
Naši učenici ostvarili su sjajne rezultate i sljedeći plasman:

🥇Kenan Džabija 1. mjesto – 60 m
🥇Erdan Tahirović 1. mjesto – 300 m
🥈Nejra Mustajebegović 2. mjesto – 60 m
🥈Ajla Mehović 2. mjesto – 300 m
🥉Nejla Trgo 3. mjesto – 300 m
🥉Nadja Lisica 3. mjesto – 600 m
🥉Imad Korać 3. mjesto – dalj
🥉Alina Hodžić 3. mjesto – dalj
🥉Edna Mašović 3. mjesto – kugla
🥇Štafeta dječaci 1.mjesto 4×100m
🥈Štafeta djevojčice 2.mjesto 4×100m

✅️U ukupnom plasmanu, a na nivou škola koje su se takmičile sa područja naše općine Ilidža, škola je ekipno osvojila 2. mjesto.
Svim učenicima i nastavnicima Senadu Šehoviću i Anesu Tufi se zahvaljujemo na učesću i maksimalnom trudu i doprinosu.

Ne smijemo zaboraviti!

Posjeta „Tunelu spasa“ 15. 5. 2024.

Učenici lll-1 i Ill-2 u pratnji učiteljica Zuhre Dacić i Lale Kofrc su posjetili Tunel spasa u Butmiru. Nakon prigodnog predavanja, prikazivanja kratkog filma, prošli su kroz muzejski dio i dio samog Tunela. 

Poduzetništvo i finansijska pismenost – „Slatki program malih proizvođača”

Dana 9. 5. 2024.god. učenici III razreda su kroz prezentaciju i predavanje gospođe Efendić Merise o pčelama okusili slatki proizvod malih proizvođača. Program poduzetništva i finansijske pismenosti ima izuzetno važan cilj – osnažiti mlade ljude za suočavanje s izazovima savremenog svijeta i omogućiti im da postanu kreativni, inovativni i finansijski osviješteni pojedinci. Ovaj program ima duboke korijene u shvatanju da obrazovanje treba ići dalje od samog prenošenja znanja, već da treba stvoriti uvjete za razvoj kompetencija koje će mlade pripremiti za uspješan život i rad u dinamičnom okruženju. Nakon predavanja i razgovora sa poduzetnikom učenici crtaju reklamni plakat.

Posjeta učenika osmih razreda Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari

I ove godine su u organizacije Općine Ilidža učenici osmih razreda, u pratnji razrednica Elme Hukara, Amele Orman i Jasminke Lizde, posjetili Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Vidjeli su posljedice onoga što se prije skoro 30 godina desilo Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a.

Učenici su prvo pogledali film o Srebrenici, zatim su obišli Muzej, a potom i mezarje gdje su imali priliku da prisustvuju historijskom času. Nakon mezarja obišli su i Spomen sobu u kojoj su izložene lične stvari žrtava pronađenih u masovnim grobnicama.

Kultura sjećanja na genocid u Srebrenici nešto je što moramo njegovati, nešto o čemu moramo pričati i prenositi na našu djecu i nove generacije.