Aktivnosti biblioteke

Sajam knjige

Na 35. Internacionalnom Sarajevskom sajmu knjiga koji se odvija pod motom “Riječ” 19. 4. 2024. godine u 12:00 sati predavanje o kineskom jeziku, kulturi i slikarstvu održala predstavnica Konfucijevog instituta Univerziteta u Sarajevu Zhu Fangfang. Ovom događaju prisustvovali su učenici Četvrte gimnazije Sarajevo i učenici JU OŠ “Amer Ćenanović” Ilidža.

Raspust je iza nas

Raspust je iza nas, naši mali čitaoci već su stigli u biblioteku da podignu i zamjene lektiru za novu. Učenici su podigli za čitanje preko raspusta preko 400 knjiga.
Osmjesi djece sve nam govore!!

Zimski raspust u školskoj biblioteci

Učenici naše škole dane zimskog raspusta provode u školskoj biblioteci. Pripremaju se aktivnosti koje slijede u drugom polugodištu: pripremaju se za priredbu, književno večer, pripremaju priloge za “Učenički radio”…

Aktiv bibliotekara

Aktiv bibliotekara održan 20.11.2023. u Četvrtoj gimnaziji Ilidža. Kao dio aktivnosti aktiva održana je promocija knjige Digitalna baština,autora prof.dr.Enesa Kujundžića.

Čas u školskoj biblioteci

I-1 i I-2 razred su u Oktobru mjesecu knjige imali po jedan čas u školskoj biblioteci.

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH

Univerzitet u Sarajevu obilježava Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH | Zelene biblioteke 🔗 https://www.unsa.ba/novosti/univerzitet-u-sarajevu-obiljezava-nacionalni-dan-svjesnosti-o-bibliotekama-u-bih-zelene
Petak, 27. oktobar 2023.
➡️ 10:00 – Događaj Zasadi drvo (Predavanje, radionica) – Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu (Kampus UNSA)
➡️ 10:30 – Okrugli sto „Biblioteke i kolekcionari“ – Rektorat UNSA
➡️ 11:10 – Simone Voigt, direktorica Goethe Instituta BiH i Nadina Grebović-Lendo, direktorica Biblioteke UNSA, zasadit će drvo kako bi poslale poruku da je priroda jednako važna za sve i da smo svi odgovorni za prirodu. – Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu (Kampus UNSA)

Posjeta Gazi Husrev-begovoj biblioteci

U mjesecu knjige- oktobru posjetili smo Gazi Husrev- begovu biblioteku, jednu od najstarijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini. Utmeljena je 1537. godine. U svom posjedu broji preko stotinu hiljada bibljotečkih jedinica u formi rukopisa, štampanih knjiga, časopisa i različitih historijskih dokumenata na arpskom, turskom, perzijskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i drugim evropskim jezicima.
Muzejska postavka podijeljenja je na trinaest tematskih oblasti: Gazi Husrev-beg, najstarije knjige u Bosni i Hercegovini, skriptorij u Foči iz 16. stoljeća, prva štamparija u Osmanskom Carstvu, prva štamparija knjiga i novina u Bosni i Hercegovini, medrese i biblioteke, rukopisi Kur’ana, ulema, Biblioteka u ratu ( 1992- 1995) džamija, kaligrafija, mjerenje vremena i historijat Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Među brojnim rukopisima u ovoj Biblioteci se ističe bogata zbirka rukopisa Kur’ana donesenih iz islamskih centara ili prepisivanih u Bosni i Hercegovini od kraja 15. do kraja19. stoljeća. Jednako snažnu pažnju privlači njihova kaligrafija, iluminacija i povezi.

Posjeta “Gradskom muzeju” Sarajevo

Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja dostavio nam je dopis u kojem se našim učenicima i nastavnicima pruža značajna prilika. “Gradski muzej” Sarajevo uputio je poziv da posjetimo Olimpijski muzej, u svjetlu sjećanja na XIV Zimske olimpijske igre.
Olimpijski muzej Sarajevo pruža interaktivno iskustvo kroz koje su naši učenici naučili više o nevjerovatnim trenutcima i dostignućima koje su obilježili taj grandiozni događaj. Članovi sekcije” Učenički radio” 25 učenika, bibliotekarka i nastavnik sporta posjetili su ovaj muzej.

OKTOBAR- mjesec knjige

Učenici drugog razreda zajedno sa svojom učiteljicom Anelom Kamerić posjetili su biblioteku. Naučili smo pravila biblioteke. Čitali smo ,, Medin rođendan” koju učenici ovaj mjesec imaju za lektiru. Razgovarali smo o značaju čitanja.