Radionica “Blueprint”- skica

U okviru Programa prevencije nasilja, na času bosanskog jezika i književnosti, učenici osmih razreda naše škole realizirali su radionicu pod nazivom “Blueprint skica – razvijanje empatije i upravljanje konfliktom”, od 25. do 27. septembra.

Tokom radionice, učenici su kroz analizu djela “Leteći razred” Eriha Kestnera i “Dnevnik Ane Frank” istraživali ključne teme i likove, razvijajući pritom kritičko razmišljanje i emocionalnu inteligenciju. Aktivnosti su uključivale skiciranje fizičkog izgleda likova uz posebnu pažnju na njihove emocije i karakteristike. Učenici su prikazivali različite izraze lica koji odražavaju osjećaje likova u ključnim situacijama, dok su bilješke ili kratki opisi pored skica dodatno pojašnjavali postupke likova i njihove motivacije.

Izlet na Bijambare

U četvrtak, 26. septembra 2024. godine, učenici petih razreda naše škole, u pratnji svojih razrednika, realizovali su izlet na Zaštićena područja Kantona Sarajevo – Bijambare. Ova aktivnost je organizovana u sklopu obaveznog vannastavnog programa ekologije, a cilj izleta bio je sticanje praktičnih znanja o zaštiti prirodnih resursa i očuvanju okoliša.

Učenici su, uz stručno vođenje, obišli prirodne ljepote ovog zaštićenog područja, uključujući šume, pećine i jezera. Tokom obilaska, učenici su upoznati sa ekološkim značajem Bijambara, kao i sa biljnim i životinjskim vrstama koje naseljavaju ovaj lokalitet.

Poseban naglasak tokom izleta stavljen je na očuvanje okoliša i ekološku svijest, s ciljem poticanja učenika na odgovorno ponašanje prema prirodi.

Tokom cijelog izleta vladala je pozitivna atmosfera, a učenici su pokazali veliki interes za učenje o prirodi i njenoj zaštiti. Ova aktivnost doprinijela je njihovom ekološkom obrazovanju i razvijanju svijesti o važnosti održivog razvoja.

Na kraju izleta, učenici su imali priliku da se odmore i uživaju u prirodnom okruženju.

Izlet je protekao bez ikakvih poteškoća, a svi planirani ciljevi su uspješno ostvareni.

Ekološka akcija naših učenika i uposlenika

Učenici petog i osmog razreda i tehničko osoblje naše škole iskoristili su čas odjeljenske zajednice kako bi očistili školsko dvorište. Ova akcija je dio naše inicijative za podizanje ekološke svijesti i očuvanje okoliša. Ponosni smo na njihovu posvećenost i želju da doprinesu boljoj i čistijoj zajednici!

Hvala svima koji su učestvovali u akciji i nastavite brinuti o prirodi svaki dan.