Učešće učenika na Ilidža SWIMM 2024

Na tradicionalnom međuškolskom takmičenju u plivanju, Ilidža SWIMM 2024, koje se održalo 24. oktobra 2024. godine na bazenu hotela Hollywood na Ilidži, naši učenici su ostvarili izuzetne rezultate. Takmičenje je organizovao Klub vodenih sportova DAMI, a sufinansirano je od strane Općine Ilidža.

Rezultati naših učenika:

IX razredi – djevojčice:

1. mjesto: Ranija Bajrović

3. mjesto: Subašić Džejlana

IX razredi – dječaci:

  1. mjesto: Ismail Bajrović

VII razredi – djevojčice:

  1. mjesto: Ajla Mehović
  2. mjesto: Lejla Subašić

VI razredi – djevojčice:

  1. mjesto: Ajša Opanković
  2. mjesto: Džejla Divjan

Posebno ističemo uspjeh učenice Ajše Opanković koja je pokazala izuzetnu tehniku i brzinu.

Čestitamo svim učesnicima na sjajnim rezultatima i zahvaljujemo se organizatorima na divnom događaju!

Prevencija nasilja: „Emocionalni rječnik“

U sklopu programa Prevencija nasilja za školsku 2024/25. godinu, u našoj školi stručna služba škole je realizirala dvije radionice sa učenicima petih razreda na temu „Emocionalni rječnik“ u mjesecu oktobru kada se obilježava i sedmica  svjetskog dana Mentalnog zdravlja. Aktivnosti koje su učenici imali tog dana su njima bile interesantne i poučne. Učenici su znali i prepoznati  i nabrojati osnovne emocije, imenovati ih, razgovarati o njima, pa su na primjerima to i pokazali. Crtali su na emotikonima kako se trenutno osjećaju i lijepili su na pano, zatim su na likovima dječaka i djevojčica crtali u kojim dijelovima tijela osjećaju pojedinačnu emociju i usput obojili crtež. Poslije su dopunjavali tekst sa rečenicama koje označavaju pojedine emocije sve u svemu bilo je zanimljivo.  Izražavanje emocija pomaže učenicima signalizirati okolini svoje potrebe i stupiti u sve složeniji odnos s okolinom.  Postavljanjem granica prihvatljivog i neprihvatljivog izražavanja emocija i ponašanja naročito izražavanja ljutnje dijete se usmjerava na smanjivanje intenziteta reakcije, potiče se na samokontrolu i uči odabiru društveno – prihvatljivih oblika izražavanja emocija. Ponašanja u kojima dijete pokazuje samokontrolu treba POHVALITI ili nagraditi na neki način. Pravilna regulacija emocija  je osnova socijalnog razvoja djeteta. 

Kultura sjećanja

U okviru programa Kultura sjećanja za sve učenike devetih odjeljenja u našoj školi je 23/24.10.2024.godine, održana edukacija na temu “Odbrambeno –oslobodilački rat 1992-1995. sa osvrtom na Općinu Ilidža”, od strane udruženja Patriotske lige, sa predsjednikom udruženja Četvrte viteške brigade, Nogo Muhamedom, koji je našim učenicima prenio najznačajnije događaje iz tog perioda ratnih dešavanja.
Upoznavanje s pričama o hrabrosti, otporu, preživljavanju ili žrtvama može potaknuti razvoj empatije, saosjećanja i moralne osjetljivosti kod učenika. To može pridonijeti njihovom emocionalnom razvoju, razumijevanju složenosti ljudskog iskustva te osnaživanju njihove sposobnosti suočavanja s izazovima i promicanju pozitivnih vrijednosti. Predavanje je mnogo korisno i usko povezano s lokalnom zajednicom i njezinim historijskim nasljeđem. Kroz takve programe učenici razvijaju osjećaj pripadnosti, identiteta i odgovornosti prema historijskom nasljeđu.
Na kraju časa predsjednik udruženja Muhamed Nogo je poklonio svoju knjigu pod naslovom “Očima vojnika” jednom našem učeniku koja predstavlja pravo kulturno nasljeđe i historijsko sjećanje na prošle događaje. Zahvaljujemo se na tome.