Završen ciklus radionica “Škola roditeljstva”

Dana 7.03.2024. godine završen je ciklus radionica koji smo otpočeli u decembru prošle godine pod nazivom „Škola roditeljstva“ za roditelje učenika naše škole Osma osnovna škola „Amer Ćenanović“ u Butmiru. Voditeljice radionica su bile pedagog Džana Jašarević, psiholog škole Sabina Šabaredžović i pripravnica magistar psihologije Nejra Škrgić.

Na radionicama smo kroz razne aktivnosti jačali njihove kompetencije kroz učenje raznih vještina i tehnika i realizirali osnovne teme socijalnog i emocionalnog razvoja djeteta, potrebe djece, postavljanje granica, razvoj komunikacijskih vještina, ali i izazove sa kojim se svakodnevno suočavaju, naučili smo ih tehnikama savladavanja stresa, kako prepoznati talenat kod svog djeteta, kako postaviti granice dječijem ponašanju, imali smo namjeru osvijestiti roditelje koji odgojni stil koriste i da li im je prihvatljiv, koje su posljedice neprihvatljivih ponašanja djece, da poštovanjem pravila mogu izbjeći emocije poput straha , srdžbe i ljutnje.

Na današnjoj radionici  roditelji su  imali  zadatak i odgovornost da djecu trebaju naučiti: ne samo činjenicama i zakonitostima svijeta izvan njih, već i svijeta unutar njih- psihološkim potrebama i njihovom uravnoteženju i zadovoljavanju, naučiti dijete kako će ući u svijet sreće, odgovornosti, svijet kvalitete, prijateljstva, zabave slobode, svijet uspjeha i dogovora mogao bi i trebao postati svijet sadašnjosti i neposredne mogućnosti. Dijete jednako kao i roditelj ima psihološke potrebe samo su načini njihovog zadovoljavanja i put do sreće ponekad ograničeni i neznanjem nas odraslih.

Zahvaljujemo roditeljima koji su istrajali do kraja i aktivno sudjelovali na svih pet radionica i koji su ispunili svoju ulogu koja se zove „Odgovorno roditeljstvo“, a nama kao voditeljima je zadovoljstvo što smo imali priliku realizirati ovakav koristan projekat.