Svjetski dan jabuka

20.10.2023.

“Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!” najpoznatija je narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća. Upravo se na današnji dan obilježava Svjetski dan jabuka. Sve je započelo još 1990. godine u Londonu s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i mnogobrojnih njezinih sorti. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati, a s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije ističući  važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Da je ova voćka, bila ona slatka ili kisela, zelena, žuta ili crvena, bogata vitaminima i kalcijem danas su naučili naši učenici. Znaju oni nakon današnjeg dana da je jabuka voće koje u sebi sadrži i do 90% vode pa da zbog toga odlično osvježava i gasi žeđ. Svi oni danas su mogli jesti svježe jabuke, ali su i probali samo neke od namjernica kojima je glavni sastojak upravo jabuka.

Danas su prvačići jeli kolače koje su nam pripremili učenici ekološke sekcije, pili su jabučni sok, jeli svježe jabuke . O jabuci su naši učenici danas pjevali, crtali je, a oni najmanji su imali grafomotoričke vježbe baš vezane za ovu kraljicu voća.

Ekološka sekcija