Korisni linkovi
 • Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade
 • Web portal škola Kantona Sarajevo
 • Porodično savjetovalište Sarajevo
 • Obrazovna društvena mreža Edmodo
 • EMIS matura
 • Osnovna.ba
 • E-dnevnik
 • Brojač posjeta
  346830
  Users Today : 9
  This Month : 3343
  Total Users : 246830
  Views Today : 57
  Total views : 1707636
  Who's Online : 1

  STUDIJSKO PUTOVANJE U ZAGREB

       U okviru Projekta ENABLE BiH podržanog od strane američkog naroda putem USAID Bosnia and Herzegovina, sprovedena je studijska posjeta  „STEAM tjedan“ i „Makers Faire“ u Zagrebu u periodu od 10. – 13. oktobra 2019. godine. Maker Faire je najveći porodični festival izuma, kreativnosti, resursa. Ovo je jedan od najvećih događaja ove vrste u svijetu koji se po prvi put održao 2006. godine u SAD-u i od tada se proširio na ostale zemlje. 

      Cilj studijskog putovanja je posjeta ovom Sajmu te omogućavanje  učenicima i nastavnicima STEM model škola da se upoznaju sa iskustvima Hrvatske i Europe. Osim toga razmjenom svojih stečenih znanja i vještina doprinosi se na osnaživanju STEM/STEAM pristupa i iskustava.

     Naša škola je od prošle školske godine jedna od STEM model škola u kojoj se nastava jednim dijelom izvodi prema STEM pristupu. Predstavnice naše škole nastavnice Emina Zjajo i Sanela Alajbegović sa učenicama Dalila Salman VII-1  i Edna Divjan VII-2 posjetile  grad Zagreb i „Maker Faire“. Tom prilikom posjetili su Zološki vrt u Zagrebu, Arheološki muzej, Tehnički muzej Nikola Tesla, Botanički vrt, sam grad Zagreb. Obilazak pomenutih građevina je upotpunio znanja nastavnika i učenika. Sam obilazak je propraćen stručnim osobljem, vodičima, koji su svoj posao obavili na najbolji mogući način. U svakoj od pomenutih građevina imalo se mnogo za vidjeti, sazanti nešto novo. Pored same posjete  nastavnici  i učenici su se upoznali sa nastavnicima i učenicima iz drugim STEM model škola iz Bosne i Hercegovine. Posjeta pomenutim objektima, upoznavanje novih nastavnika i drugih učenika je obogatilo iskustva i znanja. Stoga, možemo reći da je u potpunosti ostvaren cilj samog studijskog putovanja.

     Zahvaljujemo se organizatoru Save the Children North West Balkans. Ovo studijsko putovanje je primjer svim učesnicima kako u budućnosti planirati i organizovati slične posjete.