MEĐUNARODNI DAN RODITELJA

Danas, 1.6.2022. godine, u svečanoj sali naše škole učenici II-1 sa učiteljicom Sanelom Alajbegović su imali priredbu za roditelje. Priredbu smo pripremali u okviru slobodnih aktivnosti.   

Svako dijete u odjeljenju je željelo da učestvuje i tako je i bilo. Svako dijete, ličnost za sebe. 
Svako dijete specifično i posebno na svoj način.  

Toliko različitosti, a na kraju svi kao jedno. 

Mnogo je emocija u nama izmamila ova naša svečanost. Pomalo sjete, tuge, pa čak i suza, a najviše ipak sreće. Sretni zbog svih malenih glavica, kada ih vidimo da su veseli i sretni. Na ovoj priredbi svako dijete je u potpunosti svoj zadatak ispunilo.  

Čuli smo mnogo lijepih recitacija, lijepih pjesama, tekstova. Čestitamo recitatorima, pjevačima, plesačima, ali i voditeljici priredbe, našoj Melek koja se izuzetno snašla u svojim zadacima. 
Svi su zaslužili desetke. 

Međunarodni dan roditelja obilježava se 1. juna u čast roditelja i njihove posvećenosti djeci.   

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je u svojoj rezoluciji iz 2012. godine 1. juna Međunarodni dan roditelja. 

Taj dan se odaje priznanje roditeljima koji se nesebično, vlastitim primjerom svakodnevno trude ulagati u razvoj i zaštitu najmlađih članova društva, te naglašava važnost roditeljske uloge. 

Ovim obilježavanjem se također potiče razvoj zdrave okoline i zajednice te se osigurava njihova održivost.  

Naglašavajući  ulogu roditelja u odgoju djece, Međunarodni dan roditelja također prepoznaje da porodica ima najvažniju odgovornost za brigu i zaštitu djece, za razvoj njihovih sposobnosti. Također naglašava kako bi djeca trebala odrastati u porodičnom okruženju i atmosferi ljubavi, sreće i razumijevanja. 

Porodica ostaje temelj zajednice i društva te ima najvažniju ulogu u osiguravanju dobrobiti svojih članova, u obrazovanju i socijalizaciji djece i mladih te brizi za mlade i stare.  

 
SRETAN MEĐUNARODNI DAN RODITELJA.