Ekskurzija u Zaostrog

Ekskurzija za učenike devetih razreda realizovana je u periodu od 03.10.2023 do 06.10.2023.godine. Učenici su na ekskurziju u Zaostrog krenuli u pratnji direktorice Edise Radončić, razrednika Senada Šehovića, razrednik IX-1, Mehmedalije Salihovića razrednik IX-2, nastavnice biologije Emine Zjajo.

Prvi dan ekskurzije su započeli 03.10.2023. godine. Na put su krenuli sa parkinga škole u 8:00 sati. Po dolasku u Konjic posjetili su čuveni Titov bunker, u Jablanici Muzej „Bitka za ranjenike“, a u Počitelju su obišli znamenitosti grada Počitelja.  

U Zaostrog su došli u poslijepodnevnim satima.

Drugi dan izleta, nakon doručka su krenuli na izlet u Split. Po dolasku u Split obišli su grad sa pratiocem grupe. Posjetili su: Dioklecijanovu palatu, Dioklecijanove podrume, Jupiterov hram, Narodni trg u Splitu, Zlatna vrata, Vodni trg, Splitsku Katedralu i rivu. Nakon razgledanja historijske jezgre grada Splita, imali su slobodno vrijeme za uživanje na splitskoj rivi i obližnjem Marjanu koji predstavlja zelenu oazu do samog središta grada Splita. Nakon Splita vratili su se u Zaostrog i imali vrijeme za odmor i kupanje. 

Treći dan, nakon doručka krenuli su u obilazak Šibenika i i Nacionalnom parku Krka poznatom po velikom broju jezera i slapova. Ime je dobio po rijeci Krki koja je dio park. Nacionalni park se nalazi samo par kilometara sjeveroistočno od grada Šibenika. Obuhvaća područje uz rijeku Krku koja izvire u podnožju planine Dinare kod Knina, teče kroz kanjon dug 75 km, protječe kroz Prokljankso jezero, te utječe u Šibenski zaljev. Prostire se na 142 kvadratna kilometra, od kojih 25,6 kvadratnih kilometara čini vodena površina. Rijeka Krka danas ima 7 sedrenih slapova i njene ljepote predstavljaju prirodni fenomen. 

 Po povratku u Zaostrog imali su završno večer uz disko zabavu. 

Četvrti dan, nakon doručka i odjave iz hotea, krenuli su prema Etno selu Herceg gdje su učenici imali priliku da se upoznaju sa načinom života u Hercegovini. Nakon posjete Etno selu Herceg posjetili su Tekiju na Vrelu Bune i Mostar.

 

Ekskurzija je protekla u najboljem redu.