Opasnost igranja neprimjerene igrice Plavi kit

Kako je u posljednje vrijeme internet igrica Plavi kit, započeta u Rusiji, dospjela u Bosnu i Hercegovinu, a zbog neprimjerenosti igranja iste, tražimo od roditelja pojačani nadzor nad djecom. Podsjećamo, ova igrica bila je povod i za važno upozorenje iz Interpola bh. policijskim upravama. Oni su upozorili na igricu, koja u periodu od 50 dana igranja pred djecu postavlja različite zadatke, u početku manje opasne poput gledanja horor filmova, zatim samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.

Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne smije znati ništa o tome. Ova opasna i neprimjerena igrica funkcioniše tako da djeca na e-mail ili na svoj profil na nekoj društvenoj mreži dobiju link koji ih vodi u početak začaranog kruga.
Naime, “Plavi kit” potom počne da postavlja zadatke koji se moraju ispuniti da bi se napredovalo u igrici, a oni, iako isprva djeluju naivno i besmisleno, ubrzo postaju sve agresivniji.
Naime, igrica tjera decu i tinejdžere koji je igraju da se samopovređuju tako što će se nožem rezati po rukama, a potom i podijeliti tu krvavu fotografiju. Porebno je da svakodnevno ukazujemo djeci na opasnosti koje dolaze od zloupotrebe tehnologije u što svakako spada nedozvoljena i neprimjerena komunikacija sa djecom putem društvenih mreža.