Kultura sjećanja

U okviru programa Kultura sjećanja za sve učenike devetih odjeljenja u našoj školi je 23/24.10.2024.godine, održana edukacija na temu “Odbrambeno –oslobodilački rat 1992-1995. sa osvrtom na Općinu Ilidža”, od strane udruženja Patriotske lige, sa predsjednikom udruženja Četvrte viteške brigade, Nogo Muhamedom, koji je našim učenicima prenio najznačajnije događaje iz tog perioda ratnih dešavanja.
Upoznavanje s pričama o hrabrosti, otporu, preživljavanju ili žrtvama može potaknuti razvoj empatije, saosjećanja i moralne osjetljivosti kod učenika. To može pridonijeti njihovom emocionalnom razvoju, razumijevanju složenosti ljudskog iskustva te osnaživanju njihove sposobnosti suočavanja s izazovima i promicanju pozitivnih vrijednosti. Predavanje je mnogo korisno i usko povezano s lokalnom zajednicom i njezinim historijskim nasljeđem. Kroz takve programe učenici razvijaju osjećaj pripadnosti, identiteta i odgovornosti prema historijskom nasljeđu.
Na kraju časa predsjednik udruženja Muhamed Nogo je poklonio svoju knjigu pod naslovom “Očima vojnika” jednom našem učeniku koja predstavlja pravo kulturno nasljeđe i historijsko sjećanje na prošle događaje. Zahvaljujemo se na tome.